سرگذشت و تاریخچه چیپس
سرگذشت و تاریخچه چیپس : سالروز تولد چیپس (24 آگوست 1853 / 2 شهریور 1232 )
تاریخچه سیب زمینی سرخ کرده در روغن به 750 سال پیش از میلادی باز میگردد که در
پرو،اکوادور و شیلی در آمریکای جنوبی مرسوم بود.
برای مشاهده لوازم رستوران کلیک کنید.
((اینکاها)) اولین کسانی بودند که سیب زمینی را به این صورت طبخ کردند.سال 1576 این
شکل از سیب زمینی مورد توجه ملکه الیزابت قرار گرفت و سپس در بریتانیا باب شد و چند
قرن است همراه با ماهی،غذای معروف (ماهی و چیپس) را شکل داده است.
واالتر رالی در قرن شانزدهم از آمریکا به اروپا برگشت و با خود ماده غذایی آورد که آن را (سیب زمینی) میخواندند.
چیزی که مورد توجه فراوان اروپاییها قرار گرفت.
سرگذشت و تاریخچه چیپس
طی جنگ جهانی اول و دوم اکثر مردم انگلیس به دلیل مشکلات مالی در باغچه منازل خویش سیب زمینی کشت میکردند و آنها
را در روغن سرخ شده و با نمک به عنوان بخش اصلی غذای خویش میخوردند.
در ترکیب واژه معروف (غذای سریع fast food) جایگاه سیب زمینی سرخ کرده و چیپس
محفوظ است.آنچه که هم سریع طبخ میشود و هم بسیار لذیذ است.
اما عصر طلایی سیب زمینی سرخ کرده در دهه 1950 توسط مکدونالد با همبرگرهایش قوام یافت.
چیپس chips به معنی ورقه و لایه نازک است.امروزه (چیپس) بیش و کم سر هر سفرهای یافت میشود.
برای مشاهده لوازم فست فود کلیک کنید.
به هر حال چیپس همان سیب زمینی است که در غذاهای ایرانی همیشه جایگاه ویژهای
داشته ،چرا که آسان به دست میآمده و در زمره محصولات ارزان بوده.
چیپس اختراع هر کسی که باشد ،امروزه یکی از غولهای صنایع غذایی در سراسر جهان است.
چیپس در کنار نوشابه،محبوبترین خوراکی مضر جهان است.
در قرن 18 میلادی 1832 (سال 1832 میلادی) سیب زمینی سرخ شده به پدر چیپس های
فعلی توسط توماس جفرسون از فرانسه به آمریکا برده شد و به شدت مورد استقبال آمریکاییها قرار گرفت.
در کتب آشپزی منتشر شده در قرن نوزدهم،دستور پخت برش های نازک و پهن سیب زمینی
به عنوان یک پیش غذا آورده شد.این دستورالعملها در آمریکا منتشر شد،اما از کتاب های آشپزی انگلیس به امانت گرفته شده بود.
کتاب آشپزی 1977 که توسط نوادگان خواهر وندربیلت نوشته شده،جرج کرام را مخترع چیپس مینامند.
سرگذشت و تاریخچه چیپس
بر اساس برخی از افسانهها و روایات ،در سال 1853 جرج کرام،آشپز رستورانی در ساراتوگا
برای جلب رضایت مشتری رستورانش آقای کوریلیوس وندربیلت که میلی به خوردن سیب
زمینی ضخیم نداشت،تصمیم گرفت که سیب زمینی را به نازکترین شکل ممکن برش بزند و
با نمک زیاد سرخ کند؛ غافل از این که حاصل کارش به یک شاهکار تبدیل میشود.
ویلیام تاپندون از اهالی اوهایو برای اولین بار چیپس سیب زمینی را از رستوران به بقالیها برد.
در سال 1895 میلادی،او فروش چیپس را به خواربار فروشی ها شروع کرد و وقتی کارش
گرفت،طویلهاش را به اولین کارخانه چیپس سیب زمینی دنیا تبدیل کرد.البته منظور از کارخانه
تولید انبوه است،نه تولید صنعتی و با دستگاه.
برای مشاهده وسایل کافه کلیک کنید.
با شروع قرن بیستم،چیپس به اندازهای در آمریکا محبوبیت پیدا کرده و فراگیر شده بود که
بازاریاب های صنایع غذایی تصمیم گرفتند آن را انحصار رستورانها خارج کنند و به صورت
محصولی کارخانهای و صنعتی به فروش برسانند.
در سال 1908 میلادی،
نخستین کارخانه تولید چیپس به نام تری سام در نیوانگلند ایالات متحده شروع به تولید چیپس کرد.
در سال 1910 میلادی،
کارخانه چیپس مایک سلز به عنوان قدیمیترین کارخانه تولید انبوه
چیپس سیب زمینی در آمریکا آغاز به کار کرد.
در سال 1920 میلادی،فرانک اسمیت صاحب کارخانه چیپس اسمیت تصمیم گرفت به چیپس
نمک و فلفل اضافه کند و به این ترتیب چیپس طعم دار برای نخستین بار به شکلی محدود در حوالی لندن به فروش رسید.
تا دهه 1950 میلادی،
چیپس به عنوان محصولی با طعم اوریجینال سیب زمینی و با کمی
نمک یا فلفل به فروش میرسید ،اما در این دهه جو مورفی صاحب کمپانی tayto موفق به
ساخت تجهیزاتی برای افزودن چاشنی های مختلف به چیپس شد.
مارک پرینگلز در سال 1937 میلادی،روش فرآوری سیب زمینی را در ایالات متحده به ثبت
رساند و بعدا توسط شرکت P&G برای بهبود مزه سیب زمینی خشک شده و فرآوری شده مورد استفاده قرار گرفت.
در اکتبر 1968 میلادی،
کارخانه پرینگلز به عنوان مشهورترین و یکی از سه کمپانی برتر
تولید چیپس،شروع به تولید چیپس کرد و حدود هفت سال بعد عرضه آن در سطح بین المللی شروع شد.
شعار تبلیغاتی پرینگلز این است:(وقتی بسته رو باز کنی،دیگه محاله بتونی بس کنی.)
در تهیه این نوع چیپس،از سیب زمینی خمیر مخصوصی تهیه میکنند.سپس چیپسها را
سرخ میکنند.این چیپسها از نظر ظاهری کاملا یک شکل و یک اندازه هستند.
پرینگلز از جمله سه برند محبوب چیپس سیب زمینی است که در سال 2012 به شرکت
برای مشاهده تمامی ویدیوهای ما در آپارات کلیک کنید.
معروف تولید کننده غلات صبحانه(کرن فلکس) واگذار شد و امروزه در بیش از 140 کشور جهان به فروش میرسد.
در حال حاضر چیپس پرینگلز در ابعاد مختلف در ایران به فروش میرسد.
بهترین روش تکنولوژیک برای تولید چیپسی خوشمزه چیست؟
امروزه تکنولوژی به حوزه تولید چیپس هم رسیده و کارخانههای تولید این محصول به
فرمولهایی رسیدهاند که باعث شده چیپسهای فعلی از هر زمانی تردتر و خوشمزهتر باشند و طعم های آنها بسیار متنوع و طبیعی.
در کارخانه جات،سیب زمینیها را با آب نمک دو درصد در خلا بستهبندی میکنند که بافت
سیب زمینی در حین جوشیدن دست نخورده باقی بماند.
سپس،سیب زمینیها را به وسیله امواج صوتی بمباران میکنند.این امواج صوتی باعث
میشود تا سطح سیب زمینی ترک بخورد و با هزاران برجستگی تاول مانند ریز پوشیده شود.
ورقهها ابتدا در روغنی با درجه حرارت 340 درجه فارنهایت برای مدت کمی سرخ میشوند و
درست در زمانی که تصور میکنند پروسه سرخ شدن و سوختن تمام شده،ناگهان در روغنی
با درجه حرارت 375 درجه ریخته میشوند تا ریز حبابهای درون آنها بخار شده و چیپسها بیشتر پف کنند و ترد شوند.
تاریخچه وارد شدن چیپس در ایران
چیپس از دهه 1340 پا به خانوادههای ایرانی گذاشت و هر چند اوایل به دلیل الگوبرداری از
نمونه های فرنگی محصولی لوکس قلمداد میباشد اما امروز یکی از مواد غذایی اصلی
نوجوانان و جوانان به شمار میرود.
به احتمال قریب به یقین بعد از فراگیر شدن صادرات چیپس از آمریکا به دنیا،این محصول به
ایران هم وارد شده،اما اثری از بسته بندی چیپسهای قدیمی در تبلیغات آن زمان به چشم نمیخورد.
چیزی که ما از چیپس در خاطر داریم،همان پخت سنتی و فروش آن در نانواییها و بقالیها
در دهه پرخاطره 60 است.آن زمان که کارخانجات فعلی با این بستهبندیها و طعم های
رنگارنگ پا به عرصه وجود ننهاده بودند،چند تولیدی سنتی چیپس را در استوانههای نایلونی
دراز که سر آن با یک مقوا منگنه شده بود و لکههای روغن کل بسته بندی را فرا گرفته
بود،زمام کار را در دست داشتند.
چیپس از همان بدو ورودش به کشور به خاطر عدم وجود تنوع در سسهایی مثل سس
سالسا،سس پنیر و ….خیلی زود همنشین ماست شد.
انواع چیپس
چیپس سیب زمینی یکی از انواع اسنکها است.از سیب زمینی،برش های بسیار نازک تهیه
کرده و در روغن داغ سرخ میکنند تا برشته شود.
سپس میگذارند تا سر شود و آنرا
بستهبندی مینمایند.مواد افزودنی به
چیپس های ساده ،تنها نمک است،اما انواع
ادویهجات را هم به چیپس اضافه میکنند تا
طعم های مختلفی از آن ایجاد نمایند.
چیپس سیب زمینی همچون دیگر انواع اسنک ،بخش اعظم درآمد کشور آمریکا را تشکیل
میدهد و تولید کنندگان آن،سالانه میلیونها دلار نصیبشان میشود.
چیپس های کارخانهای در راه اندازه های مختلفی تهیه میشوند؛چیپس های کوچک
،متوسط استفاده از این محصول شده،چیپس های مربوطه در کارخانهها با طعم های
متفاوتی تولید میشود و هر روز به این طعم های جدید افزوده میشود.
چیپس های خلالی ،بیشتر برای تزئین برخی از غذاها استفاده میشوند.روی بسته بندی
اغلب این چیپسها عنوان بدون کلسترول چاپ شده که مشخص نیست این عنوان تا چه حد صحت دارد.
گاهی از چیپسها به عنوان غذا استفاده میکنند و معمولا در رستورانها به همراه پنیر پیتزا این امر صورت میگیرد.
چیپس طعم دار
چیپسها همچنان بدون طعم و مزه خاص باقی ماندند تا این که در سال 1950 میلادی،یک
کارخانه دار ایرلندی که در زمینه تولید چیپس فعالیت میکرد،سعی در تولید چیپس های طعم دار نمود.
بعد از چند بار استفاده از روش آزمون و خطا،او اولین چیپس های طعم دار را با طعم های پیاز
و پنیر و سرکه نمکی به بازار عرضه نمود.
سرگذشت و تاریخچه چیپس
شایان ذکر است که اوایل،حتی نمک را هم به چیپس اضافه نمیکردند؛بلکه در بسته
کوچکی،در کنار چیپس قرار میدادند تا هر کس به میزان دلخواه،آنرا به چیپس اضافه نماید.
اختراع چیپس های طعم دار،ماهیت چیپس های سیب زمینی را تغییر داد.بعدها تولید
کنندگان چیپس،مواد مختلف طبیعی و مصنوعی را به چیپسها اضافه میکردند.
مهمترین طعم های چیپس،پیاز و خامه،تنوری،پیاز و پنیر،سس گوجه فرنگی،سرکه نمکی،پیاز
و جعفری و ….میباشد.
برخی کارخانجات،چیپس سیب زمینی پخته را که کم چرب است برای افرادی که رژیم غذایی
دارند،عرضه نمودهاند.
کم کم مصرف چیپس آنقدر زیاد شد که در اولین سال های قرن بیستم چند شرکت و کارخانه
بزرگ ،برای تولید انبوه آن بنا کردند.
امروزه چیپس سیب زمینی در شکلها،مزهها و مارک های مختلفی تولید و عرضه میشود
که بعضی از آنها به جای ورقه های سیب زمینی از قطعه های ریز به هم پیوسته آن استفاده میکنند.
روش درست کردن چیپس برای کودکان،مواد لازم؛
- سیب زمینی 4 عدد بزرگ
- روغن به میزان لازم
- سیر 1 حبه
- برگ جعفری تازه قدری
- پنیر پارمزان 8 گرم
- روغن زیتون به میزان لازم
1.خلال های سیب زمینی را در آب نمک در حال جوش برای 8 تا 10 دقیقه نیم پز کنید.آنها را آبکشی کنید و بگذارید تا کاملا خشک شوند.
2.سرخ کن را با حرارت 180 درجه سانتی گراد گرم کنید،یا در قابلمه ای تا سه چهارم روغن بریزید و روی حرارت بالا گرم کنید.برای اینکه مطمئن شوید روغن به حرارت مورد نظر رسیده،
تکهای نان در آن بیندازید،نان در 10 ثانیه طلایی میشود.سیب زمینیها را با احتیاط در چند نوبت سرخ کنید.روغن اضافی آنها را بگیرید و بر رویشان نمک نباشید.
3.برای تهیهی سس اول،سیر و جعفری خرد شده را با چیپس های داغ ترکیب کنید.