پاستا یکی از محبوبترین و متنوعترین غذاهایی است که سراسر دنیا میتوانید آن را پیدا کنید. آنقدر پاستا دارای تنوع است که میگویند حدود 350 نوع پاستا و طرز تهیه برای آن وجود دارد.
کلمۀ پاستـا در ایتالیایی pasta به معنی خمیر است، به همین دلیل ممکن است در زبان فارسی به شوخی ( یا جدی) به آن خمیراک یا نیرشته بگویند. البته در ایران پاستـا بیشتر به نام ماکارونی شناخته میشود که باید توجه داشته باشیم که ماکارونی نوعی پاستای رشتهای است که به طور خشک در کارخانهها ساخته می شوند تا در منازل درون آب داغ ( و یا هر نوع رطوبتی) پخته شود.
چند نوع پاستـا عبارتند از : اسپاگتی، ماکارونی، فوسییلی، ریگاتونی، شلز ، کاپلینی، پنه، لینکوئینی، بوکاتینی، تالیاتله،تورتلینی،راوپولی و لازانیا (به صورت ورقهای) هستند. اینها بخشی از انواع پاستا ها هستند که البته هر کدام توانایی این را دارند که با مواد غذایی مختلف پخته شود و یا همراه با انواع افزودنیها و سسها سرو شود.
فکرش را بکنید یک مادۀ غذایی را میتوانید به اشکال مختلف (نواری لولهای، رشتهای ، صدفی، مارپیچی و..) تهیه کنید و همچنین بتوانید آنرا با انواع افزودنیها سرو کنید.
پاستا به طور ساده یک خمیر است که از ترکیب آرد گندم ، آب (و یا تخم مرغ) تهیه میشود.
آسیاییها یک غذا به نام نودل دارند که مانند برخی از انواع پاستـا، به صورت رشتهای است. نودل به صورت اصیل با آرد برنج تهیه میشود و اگر چه از نظر شکلی ممکن است به پاستا و ماکارونی شبیه باشد، ولی از نظر طعم ساختار متفاوت است.
چرا راه اندازی کسب و کار پاستا می تواند سودده باشد؟
- ماکارونی را تقریبا تمام مردم ایران میشناسند. انواع پاستـا را نیز تا حدودی می شناسند و حتی هر نوع پاستایی مانند غذاهای دریایی برای آنها ناشناخته نیست. به همین دلیل نیاز به جا انداختن این غذا در بین مردم ایران ندارید.
- ماکارونی یک غذا است که دارای انواع کربوهیدارت های ساده و پیچیده است که می تواند احساس سیری بلند مدتی در انسان ایجاد کند. مدت زمان هصم آن کم نیست و آرام آرام و ممتد قند آن در خون رها می شود، به همین دلیل یک وعدۀ غذایی کامل به حساب می آید.
- پاستـا قابلیت سرو با انواع افزدونی ها مانند سویا و پروتئین ها ، سس ها، ادویه ها و… را دارد. به همین دلیل می تواند یک غذای متنوع به حساب آید که طیف مختلفی از افراد را راضی نگه می دارد. ماکارونی رژیمی (همراه با سویا و گوشت) مناسب ورزشکاران است و پنه آلفردو با خامه و کرۀ فراوان اگر چه کالری بالایی دارد، ولی برای افرادی که برای تفریح پاستا سفارش می دهند، بسیار لذیذ و مفید است.
- پاستـا قابلیت آن را دارد که سس های مختلف را آماده داشته باشید و در کمترین زمان آن را در طعم های مختلف سرو کنید. مانند سیب زمینی بلژیکی (سیب زمینی سرخ کرده) انواع سس ها و افزدونی ها می توانند تنوع غذایی به شدت بالایی را بسازند.
- پاستـا مانند سایر کسب و کار های غذایی به تجهیزات آنقدر گران قیمتی نیاز ندارد. بلکه به چند عدد دستگاه پاستـا پر، ظروف سس و اجاق و چند عدد یخچال و فریزر نیاز دارید. البته اینها در سادهترین حالت هستند که به لیست تجهیزات کامل جلو تر اشاره میکنیم. ولی به هر حال نیاز ندارید که هزینۀ زیادی بابت راه اندازی انجام دهید.
- یک مغازۀ پاستـا پزی قابلیت آن را دارد که در طول شبانه روز (به ویژه مناطق گردشگری مانند مشهد و …) به صورت 24 ساعته سرویس و خدمات ارائه دهد. این نوع غذا در حجم و رسپی های مختلف به دلیل برخوردار بودن از میزان کربوهیدرات مناسب، می تواند در 24 ساعته از شبانه روز یک وعدۀ غذایی مناسب تلقی شود. البته گرفتن مجوز فعالیت 24 ساعته نیاز به مراجعه به مراکز انتظامی و … دارد و شاید
- خرید دستگاه پاستاپزی در باشگاههای بدنسازی و بوفههای نزدیک باشگاهها، کاملا توجیه اقتصادی دارد، چرا که ماکارونی در میان ورزشکاران به عنوان یک وعده غذایی سالم به شمار میرود.
- چنانچه بتوانید خودتان پاستا را آماده کنید و نیاز نداشته باشید که پاستاهای نیمه آمادۀ بازار را تهیه کنید و بپزید، یک کسب و کار پاستا پزی کاملا ایده آل نزدیک به پاستا پزی های اصیل ایتالیایی خواهید داشت. البته هیچ ایرادی ندارد که از پاستاهای نیمه آمادۀ بازار (البته برندهای معتبر مانند زر ماکارون) استتفاده کنید و با پخت خوب و افزودنی های خوشمزه آن را سرئ کنید. ولی مردم ایران برای تجربه کردن هم یک بار هم که شده سعی میکنند پاستای اصیل ایتالیایی را تجربه کنند.
- خمیر پاستـا قابلیت این را دارد که برای ایجاد تفاوت به صورت رنگی ( با رنگ های خوراکی و یا سبزیجات) آماده شود. پاستاهای سبز اغلب با سبزیجاتی مانند اسفناج پوره شده تهیه می شوند تا به رنگ سبز در بیایند. هم چنین رنگ های مجاز خوراکی و افزودنی های دیگر می توانند رنگ پاستا را تغییر دهند که این مورد برای مشتری ها بسیار جالب خواهد بود.
- رسپی اصیل خود پاستای ایتالیایی از ترکیب آرد و تخم مرغ و نمک تهیه میشود : تخم مرغ : سه عدد | روغن زیتون : یک قاشق غذاخوری | نمک دریایی : نصف قاشق چایخوری | آرد معمولی : دو پیمانه | طبق این دستور پخت پاستا هم دارای کربوهیدرات است و هم پروتئین . البته در کارخانه های ساخت ماکارونی از این روش استفاده نمی کنند و افزدونی های مخصوص خودشان را دارند.
تجهیزات مورد نیاز راه اندازی مغازۀ پاستا پزی
- دستگاه میکسر قنادی و یا اسپیرال و یا میکسر قنادی : خمیر پاستا و ماکارونی بسیار سفت است و نیاز به یک میسکر قوی دارد تا بتوانید خمیر آن را کاملا یکدست هم بزنید. قطعا اسپیرال و یا میکسر قنادی به دلیل زاویۀ قرار گیری عمودی درون دیگ خمیر گزینه های بهتری برای اماده سازی خمیر ماکارونی هستند. البته قیمت میکسر قنای بسیار پایین تر است.
- خمیر پهن کن : در صورتی که بخواهید خمیر سفت ماکارونی را کاملا صاف و یکدست کنید و مقیاس کاری شما شلوغ است، میتوانید از دستگاههای خمیر پهن کن استفاده کنید. دستگاههای خمیر پهن کن طیف مختلفی از دستگاهها را شامل میشوند که در ظرفیتها و توانهای مختلف آماده میشوند.
- میز کار های تماما استیل : برای صاف کردن خمیر در صورتی که دستگاه خمیر پهن کن نداشته باشید نیاز به یک میز کار محکم استیل دارید. همچنین قطعا نیاز دارید که میز استیل یا سنگی داشته باشید که دارای سطع سیقلی باشد تا خمیر روی آن نچسبد و به آسانی بتوانید خمیر را برش دهید و یا رشتههای خمیر را آرد پاشی کنید.
- دستگاه رشته کن پاستا : این دستگاه خمیر های پهن شدۀ پاستـا را به اشکال نواری برش می دهد. اشکال لازانیا (ورقه ای) اشکال صدفی و … را خودتان باید به وسیلۀ چاقو … در بیاورید. البته بسیاری از آشپز های قدیمی خودشان با چاقو پاستا را به صورت ورقهای برش میزنند، بدین صورت که خمیر آن را مانند قرص نان پهن می کنند و آن را لوله می کنند و مانند رولت آن را برش های نازک می زنند.
پاستای شما باید مدت زمانی بخشکد. چنانچه مشکل جا دارید و میز های کمی درون مغازهیتان دارید، میتوانید از ترولیهای ایستاده که درون آنها بن ماری جای میگیرد، تهیه کنید. باید به خوبی نوار های پاستـا را به آرد آغشته کنید تا رطوبت آنها گرفته شود.
- دستگاههای پاستـا ساز : این دستگاه ها به گونهای طراحی شدهاند که روی خودشان دارای یک میکسر هستند که مواد اولیه را درون آنها می ریزند تا با مواد با هم ترکیب شوند و دارای چند سری مختلف هستند تا پاستاهایی با اشکال مختلف فرم دهد و بیرون بیایند. این دستگاه به خودی خود کار دستگاه میکسر خمیر ، خمیر پهن کن و رشته کن را انجام میدهد. البته این دستگاهها در ایران به سختی پیدا میشوند و بیشتر وارداتی هستند.
- پاستــا پز : چه خودتان پاستا را آماده کنید و چه آن را خریداری کنید، باید مدت زمانی در آب جوش بپزد. خمیر پاستایی که آماده می کنید، دارای تخم مرغ است که نمی توانید آن را خام به مشتریها تحویل دهید. پاستاهای بازاری هم حتما باید درون آب جوش مدت زمانی غل بخورند تا نرم و تازه و پخته شوند.
پاستـاپزها به دو صورت ایستاده و رو میزی تهیه میشوند. پاستا پز ها چه ایستاده و چه رو میزی با آب کار میکنند. هر منبع حرارتی ( چه گاز و چه المنت برقی) آب را تا نقطۀ جوش داغ میکنند.
ممکن است در رستوران های بزرگ از دیگ های بزرگ آب جوش برای پختن کامل پاستا یا نیم پز کردن آنها استفاده کنند تا مقدار پاستـای مورد نیازشان را برای یک شیفت کاری یا چند ساعت آماده کنند.
- اجاقهای چند شعله رو میزی یا ایستاده : برای آماده سازی برخی پاستـا ها مانند پنه آلفردو نیاز دارید که سس آنها را درون ماهیتابۀ مخصوص (ماهیتابۀ ووک) اماده کنید و بگذارید پاستـاهای نیمه پخته شده درون سس حرارت ببینند تا هم طعم سس را به خودشان جذب کنند و هم مراحل پختشان تکمیل شود تا نرم و قابل خوردن شوند.
یکی از جذابیتهای آماده سازی پاستا به همان حرکات آشپز روی اجاق است که اغلب شعلههای آتش ناگهانی ایجاد میکنند. برای این کار نیاز به وسایل کار دسته بلند (مانند کف گیر دسته بلند) و ماهیتابههای دسته بلند دارید تا به اندازۀ کافی از شعلههای آتش فاصله بگیرید.
- بلندر و مخلوط کن ها برای سس سازی ( یا دستگاه های غذا ساز) : برای ساخت برخی سس های پاستا به خصوص سس های فوری نیاز دارید که از یک بلندر قدرتمند بهره ببرید تا بتوانید به خوبی مواد را با هم ترکیب کنید.
برای مثال سس پستو که یکی از معروف ترین سس های پاستا است که سیر ، ریحان و دانۀ کاج اروپایی (یا گردو) را درون مخلوط کن یا غذا سازی میریزند تا به خوبی مخلوط و خرد و یکدست شوند. سپس به این ترکیب روغن زیتون و پنیر پارمزان اضافه می کنند.
در کسب و کار های پاستا پزی می بایست پاستا در کمترین زمان برای مشتری ها سرو شود و مانند ماکارونی ایرانی که در خانه مدت زمان زیادی آن را می گذارید تا دم بکشد، شما در مغازه یتان وقت ندارید که بگذارید ماکارونی ها دم بکشند و طعم بگیرند.
آماده سازی سس های فوری و یاد گرفتن رسپی های ایتالیایی که در کمترین زمان، انواع پاستا و غذا ها را آماده کنید، به شما این امکان را می دهد که به قیمت مناسب تری غذا را بفروشید و تعداد بیشتری غذا در طول شیفت کاری به فروش برسانید. هر چه قدر سرعت تولید شما بیشتر شود و بیشتر محصول ارائه دهید، گردش مالی تان بالا تر می رود.
سینک استیل : وجود سینک استیل در آشپزخانههای صنعتی و سایر کسب و کار های غذایی الزامی است. برای شست و شوی ظروف و اموز نظافت حتما به این مورد نیاز دارید.
یخچال و فریزر ها : برای نگهداری مواد غذایی و سس ها حتما نیاز به چندین یخچال و فریزر دارید.
چنانچه در تهیۀ دستگاه های کسب و کار پاستا نیاز به راهنمایی و مشاوره داشتید، شماره های تماس ما پایین سایت نوشته شده اند.