شاورما:
شاورما تلفظ عربی کلمه ی ترکی چَویرمَا çevirme به معنای گرداندن است
که اولین بار در قرن 19 میلادی در امپراطوری عثمانی کبابی به این نام ابداع شد.
بعدها با آمدن موتور برقی و استفاده از آن در کباب پز، واژه دونَر ( döner) که به معنی چرخیدن
(در حال چرخیدن یا چرخان) است جایگزین آن شد.
در آن از گوشت بره،گوسفند، بز، مرغ، بوقلمون، گاو، گوساله یا ترکیبی از آنها استفاده میشود
که معمولاً تمام روز به شیوه سیخگردانی بریان میشود.
قسمتهای پخته شده گوشت به صورت تراشههایی بریده میشوند
و گوشتهای زیرین را در معرض حرارت قرار میدهند.
با وجود آنکه میتوان گوشت را به تنهایی و به صورت پرسی میل کرد،
ساندویچهای شاورمایی که داخل نان مخصوص پیتا پیچیده شدهاند، طرفداران زیادی دارد.
شاورمای اصیل معمولاً به همراه:
- تبوله
- فتوش
- نان طابون
- تاهینی
- حمص
- شلغم
- گوجه فرنگی
- خیار سرو میشود.
این غذا امروزه به عنوان یک نوع فست فود در سراسر دنیا شناخته شدهاست.
باب کردن پخت عمودی یک سیخ مملو از تکه های گوشت انباشته شده
و بریدن به صورت تراشه نازک از رویه آن به محض پخته شدن،
که برای اولین بار در قرن 19 میلادی در امپراطوری عثمانی ابداع شد
و به دونر کباب معروف شد.
شاورما توسط مسیحیان لبنانی که در اواخر قرن 19 و اوایل قرن 20 به آمریکای مرکزی مهاجرت کردند،
وارد مکزیک شد و به Al pastor معروف گردید.
طرز تهیه شاورما:
مواد لازم براي تهیه شاورما 2 نفر:
سينه مرغ=1 عدد
نان لبناني كوچك=4 عدد
كاهو = به مقدار لازم
خيارشور= به مقدار لازم
سيب زميني خلالي سرخ شده=1 عدد
مواد لازم براي سس مرغ:
ماست=1 ليوان
زعفران=كمي
ادويه مخلوط=1 قاشق چايخوري
نمك=كمي
پودر فلفل قرمز=كمي
مواد لازم براي سس ساندويچ:
ماست=1 ليوان
ارده=2 قاشق غذاخوري
نمك=كمي
روغن زيتون=1 قاشق غذاخوري
آبليمو=1 قاشق غذاخوري
پودر سير=1 قاشق غذاخوري
طرز تهيه شاور:
1. سينه مرغ را در كمي روغن زيتون سرخ كنيد تا حدي كه روي آن طلايي رنگ شود.
2. با يك قيچي مرغ را به قطعات كوچك به صورت طولي برش دهيد.
3. مرغ خرد شده را در ظرفي ريخته،مواد لازم براي سس مرغ را با هم مخلوط كرده با مرغ مخلوط كنيد.
4. ظرف را به مدت 2 ساعت در يخچال قرار دهيد تا مواد سس جذب مرغ شود.
5. مرغ را در ظرف پيركسي ريخته سپس ظرف را به مدت نيم ساعت در فري كه از قبل گرم كرده ايد به مدت
نيم ساعت با حرارت 170 درجه سانتيگراد قرار دهيد تا وقتيكه روي مرغ كمي برشته شود.
6. مواد لازم براي سس شاورما را با هم مخلوط كنيد.
7. لاي نان باز كرده كمي سس بكشيد سپس كمي از مرغ آماده شده+سيب زميني سرخ شده+كاهو خرد
شده+خيارشور خلال شده بگذاريد . روي مواد كمي سس بريزيد.
8. شاورما را در ظرف گذاشته اطراف آن را با سيب زميني سرخ كرده تزئين كنيد
دنر چيست:
دنر در تركي به معناي چرخان است و به دنر كباب معروف است،
به جز در آذربايجان در اكثر نقاط ايران به آن كباب تركي مي گويند.
دنر آماده به گوشت يا مرغ ورق ورق شده و يا قطعه قطعه شده گفته مي شود
كه پس از طي مراحل فرآوري در شرايط كاملاً بهداشتي منجمد و به صورت آماده ي طبخ به بازار عرضه مي گردد.
خاستگاه و گستردگي دنر:
اكثراً خاستگاه دنر را كشور تركيه مي دانند كه از آنجا توسط ترك ها به اروپا گسترش پيدا كرده است
و مخصوصاً از سال 1990 به بعد در آلمان رشد بسيار چشم گيري حتي فراتر از تركيه پيدا كرده است،
هم اكنون در اكثر نقاط:
- اروپا
- آمريكا
- آسيا
- آفريقا
با نام هاي متفاوتي از جمله درلبنان به نام شاورما، در قسمت هايي از ايران كباب تركي، در عراق… يافت مي گردد.
دنر در ايران:
در اكثر نقاط ايران به جز خطه سرسبز آذربايجان، به دنر، كباب تركي مي گويند
كه به صورت دستي و با طعم هاي متفاوت آماده
و با مواد غذايي اضافي طعم دهنده و حجم دهنده سرو مي گردد.
دليل اضافه نمودن مواد غذايي اضافي طعم دهنده به دنر اين است
كه تعدادي از آشپزهاي ايراني در بدو ورود اين كباب لذيذ و خوشمزه به ايران، چون نمي توانستند
طعم و ذائقه اي مشابه آنچه كه درتركيه مرسوم بوده،
ارائه دهند اقدام به ابتكاراتي براي از بين بردن طعم نامطلوب اين كباب دست ساز خودشان نمودند
كه البته بعد از اضافه نمودن مواد غذائي اضافه شده
مانند گوجه فرنگي، فلفل سبز، پياز، قارچ و …. همراه با آب جوش قطعاً از حالت كباب خارج شده و تبديل به
غذايي ديگر مي گردد.
کباب ترکی مرغ (دونر کباب)
مواد لازم برای ۳ نفر:
گوشت فیله مرغ ۳۰۰ گرم، قارچ ورقه شده ۲۰۰ گرم، پیاز خرد شده ۲ عدد، فلفل دلمهای خرد شده ۲ عدد،
گوجه فرنگی خرد شده ۲ عدد، سیر ۱ حبه، زعفران آب شده ۱ قاشق غذاخوری،
روغن مایع ۳ قاشق غذاخوری، آب لیمو ۲ قاشق غذاخوری، نمک و فلفل به میزان لازم.
طرز تهیه کباب ترکی مرغ (دونر کباب):
گوشت فیله مرغ را به قطعات کوچک برش داده
و سپس با آب لیمو، زعفران، نمک و فلفل مزه دار کنید.
درون تابه یک قاشق روغن ریخته و روی حرارت قرار دهید.
پیاز را کمی تفت دهید تا نرم شود. پیاز را از تابه خارج کرده،
فلفل دلمهای و سپس قارچ را همراه با یک قاشق آب لیمو تفت دهید.
حرارت باید زیاد باشد تا قارچ آب نیندازد. سپس گوجه فرنگی را تفت دهید.
در تابه دیگری مرغ مزه دار شده را با یک قاشق روغن تفت دهید.
همه مواد را با هم مخلوط کرده و یک حبه سیر را روی مواد رنده کنید.
نمک و فلفل بزنید و این مواد را داخل نانهای ساندویچ قرار دهید و همراه با کاهو و خیارشور میل کنید،
یا اینکه مواد را داخل دیس ریخته و کمی پنیر رنده شده روی آن بریزید و سرو کنید.
این غذا را میتوانید با فیله یا راسته گوشت گوسفند یا گوساله نیز تهیه کنید.
برای پخت این غذا نیازی به روغن زیاد نیست،
فقط کف تابه را کمی چرب کنید تا مواد حالت کبابی پیدا کنند.
بنابراین بهتر است مواد را در تابه چدنی سرخ کنید.
شاورما کباب ترکی:
کباب ترکی یا دونر کباب یکی از معروف ترین غذاهای کشور ترکیه است
که به خاطر طعم خوبش در سراسر جهان فراگیر شده است.
محبوبیت این کباب در ترکیه مانند محبوبیت فلافل در کشورمان است
که در هر شهری دکه های خیابانی آنرا می بینیم.
کباب ترکی در دو نوع کباب ترکی گوشت و کباب ترکی مرغ عرضه می شود
که می توان مخلوط این دو کباب را تهیه نمود.
جالب است بدانید بیشترین طرفداران این کباب بعد از ترکیه در کشور آلمان هستند.
برای مشاهده محصول کباب ترکی دو سیخ ایستاده کلیک کنید.
شاورما دنر کباب:
مواد لازم برای تهیه کباب ترکی برای ۴ نفر:
• پیاز متوسط ۲ عدد
• قارچ ۲۰۰ گرم
• سیر ۲ حبه
• فلفل دلمه ای ۱ عدد
• کره ۳ قاشق غذاخوری
• روغن مایع ۲ قاشق غذاخوری
• گوشت قرمز یا گوشت مرغ ۶۰۰ گرم
• نمک، فلفل سیاه و آویشن به میزان لازم
طرز تهیه شاورما کباب ترکی:
ابتدا باید گوشت را به ورقه های خیلی نازک تبدیل کنید.
در حالت معمول این کار به دلیل اینکه گوشت نرم است تقریبا غیر ممکن است.
برای حل این مشکل ابتدا گوشت مرغ یا گوشت قرمز را بشویید
سپس داخل یک کیسه فریزر قرار دهید. سپس گوشت را داخل فریزر قرار دهید
تا نیم منجمد شود. نکته مهم در مورد گوشت کباب ترکی این است
که باید از گوشتی یکدست و لخم مانند راسته گوساله یا سینه مرغ استفاده کنید.
پس از اینکه گوشت نیمه منجمد شد آنرا از فریزر خارج کنید. حالا گوشت حالت گرفته است
و به راحتی می توانید آنرا به ورقه های نازک تبدیل کنید.
پس از اینکه گوشت را خرد کردید آنرا در یک کاسه جادار بریزید. در ادامه یکی از پیازها را خلالی خرد کنید
و به همراه سیرهای خرد شده، روغن مایع، آویشن، نمک و فلفل سیاه به کاسه اضافه کنید.
مواد را خوب زیر و رو کنید تا تمام قسمت های گوشت را پوشش دهند.
در ادامه درب کاسه را بپوشانید و آنرا به مدت دو ساعت در یخچال قرار دهید تا گوشت نرم و طعم دار شود.
پس از گذشت این زمان گوشت را از یخچال خارج کنید.
برای مشاهده ویدیوی پخت دنر کباب کلیک کنید.
طرز تهیه ی دنر کباب (کباب ترکی):
گوشت را در جهت الياف گوشت برش دهيد، اگر گوشت در جهت الياف برش نخورد سفت خواهد شد.
برش ها بايد خيلي نازك باشد و به اندازه يك چوب كبريت برش داده شود.
آب دو عددد از پيازها را مي گيريم و گوشت را حدود دو ساعت داخل آب پياز و روغن مايع و كمي فلفل
مي خوابانيم.
نمك گوشت قرمز بايد در اواخر طبخ اضافه شود چون باعث سفت شدن گوشت مي شود.
بعد پياز سوم را خلال نازك مي كنيم
و در مقدار خيلي كمي روغن تفت مي دهيم تا نرم و شفاف شود،
سرخ شدن لازم نيست. بعد حرارت را بالا مي بريم و گوشت را 3 دقيقه با حرارت بالا تفت مي دهيم.
دقت كنيد كه اگر حرارت بالا نباشد گوشت آب انداخته و جمع مي شود،
بعد از ماهيتابه خارج مي كنيم و با پياز تفت داده شده و ساير مخلفات را لاي نان باگت مي ريزيم .
همين كار را با گوشت مرغ هم مي توان انجام داد
با اين تفاوت كه نمك گوشت سفيد را هميشه اول كار اضافه مي كنيم.
یک تابه مناسب روی حرارت قرار داده و کره را در آن آب کنید.
سپس گوشت را اضافه کنید و تفت دهید تا گوشت به طور کامل سرخ شود و روغن بیندازد.
در ادامه قارچ، فلفل دلمه ای و پیاز باقیمانده را به صورت حلقه ای خرد کنید
و به تابه اضافه کنید.
برای مشاهده مقاله فلافل کلیک کنید.
تفت دادن را تا زمانی که گوشت به طور کامل بپزد و سبزیجات نرم شوند ادامه دهید.
پس از اینکه کباب ترکی آماده شد آنرا به همراه خیار شور، کاهو و گوجه فرنگی در نان باگت قرار داده
و با سس مایونز یا کچاپ سرو کنید.
مواد لازم برای تهیه ی دنر کباب (کباب ترکی) برای 4 نفر:
- گوشت راسته گوسفند يا فيله گوساله250 گرم
- پياز سه عدد
- روغن مايع نصف پيمانه
- نمك و فلفل به مقدار لازم.